Håller du muntliga presentationer som när du gick i skolan?

Retorik och presentationsteknik

Du går i åttonde klass och är 14 år gammal. Du sitter vid din bänk och väntar på din tur. Pulsen stiger, händerna blir mer och mer svettiga i samma takt som kinderna blir rödare och rödare. Knogarna vitnar när du krampaktigt håller i dina nu skrynkliga manuskort. Detta trots att du har övat många, många gånger. Sedan är det plötsligt dags.

Du reser dig, går på darrande ben fram till tavlan och håller den fem minuter långa presentationen om ungdomsboken du läst. Sedan är det över. Efteråt uppfylls du av lättnad. Du har klarat det, och överlevt. De andra säger att det gick bra, själv minns du knappt vad du sagt.

För många av oss är det den här erfarenheten vi har av den första skoluppgiften som innebar att tala inför hela klassen. Efter det så blev här med att prata inför andra för många något jobbigt. Kanske är det inte så konstigt att blev så? Att introduceras till den här typen av situationer i en av de känsligaste åldrarna är nog inte optimalt. Dessutom upplever många att de inte fick konkreta verktyg och modeller för hur man bygger en presentation, hur man övar – eller hur man hanterar nervositet.

 

Från skoltid till arbetsliv

Ett resultat av det här ser vi idag i arbetslivet där många, både medarbetare och chefer, är obekväma med att prata inför andra. Nervositet och osäkerhet blir en del av att hålla presentationer (eller så undviker vi bara talsituationer helt). Ska det behöva vara så? Nej, det tycker inte vi!

 

De andra säger att det gick bra, själv minns du knappt vad du sagt. Hur blev det så här?

 

Att vissa är bra på och känner sig bekväma med att prata inför andra behöver inte vara ett lotteri.  Det finns tydliga framgångsfaktorer, konkreta verktyg och användbara modeller som hjälper oss att bli bättre på att prata inför andra. Det är där retoriken kommer in. Redan under antiken identifierades nämligen vad bra talare gör – och man skrev ner det. De flesta modellerna var så bra att vi använder oss av dem än idag.

Vi vill att alla ska våga tala inför en grupp. Vill du förbättra din förmåga att tala inför andra? Att gå en retorikutbildning i en trygg miljö tillsammans med andra som också vill förbättras är ett bra första steg. Idag finns många bra utbildningar – en av dem håller vi på Tele Coaching. Kolla in våra retorikutbildningar här. 

Relaterade poster