Så kopplar du bort jobbet på semestern

Ledarskap och coaching

Snart är den här – den efterlängtade sommarsemestern. Med den kommer också samma frågor tillbaka varje år. Hur blir vädret? Var ska vi åka? Och hur ska jag egentligen hinna vara ledig? Vi har samlat tips från oss själva och andra för att du ska kunna njuta av välförtjänt ledighet.

 

Se till att medarbetarna är redo

Vi har tidigare bloggat om vad du behöver göra för att se till att dina (nya) medarbetare som har fått ett bra mottagande och all information de behöver. Checka av att du gjort det som behövs! Sen vet du att du gjort det du ska för att dina medarbetare ska få en bra sommar på jobbet.

 

Trappa ner innan ledigheten

Känner du igen dig i att det ofta krävs några dagars ledighet för att känna sig ledig på riktigt? De inledande semesterdagarna går gärna åt till att processa allt du stressade igenom för att hinna färdigt med innan semestern. För den som har möjlighet är ett bra tips att trappa ned innan semestern. Kan du ta ut kompledighet eller sprida ut dina semesterdagar så att du får några kortare jobbveckor? Ett par längre helger kan verkligen hjälpa för att släppa jobbtankarna när den riktiga ledigheten kommer.

 

Var så ledig du kan under semestern

Fackförbundet Vision tar i en artikel upp frågan om en chef får vara helt ledig på semestern. Svaret är så klart att en chef har lika stor rätt som andra att få återhämta sig under sin ledighet. Det behövs dock ofta planering för att det ska fungera i praktiken. Ge till exempel tydliga hänvisningar i ditt mejlsvar till vilka av dina kollegor som ska kontaktas i olika frågor. Utnyttja också intranätet för att kunna samla all viktig information på ett ställe.

 

 

Bubblare: tips till sommartalet

Den som googlar på ”hålla tal semester chef” får – kanske något oväntat – många sökträffar. För den som är villig att betala en hundring eller två går det till och med att köpa ett färdigskrivet tal, speciellt anpassat för att framföras av chefen på en sommarfest. Vi tycker dock att ett färdigskrivet tal känns väl opersonligt. Du som ändå vill säga något inför medarbetarna innan ni tillfälligt skiljs åt kan istället låna bra tips från tre experter.

Relaterade poster